La Iași

Excursia la Iași este a doua excursie din anul acesta. Despre prima vă voi vorbi în a doua postare. Nu am început cu locurile turistice din Republica Moldova pentru că le-am lăsat pentru vara aceasta. Plănuiesc o vara în care eu, personal, voi descoperi obiective turistice absolut noi. Dar să rămânem la Iași.

Cuvântul Iași provine de la vechiul iazi, care înseamnă conform a doua versiuni diferite, fie locul de trai a unui popor nomad, fie se traduce ostaș călare. Nume de referință atunci când ne gândim la Iași sunt: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Lupu.

Am avut ocazia să vizitez Bojdeuca lui Ion Creangă. Am găsit-o așa acum era dintotdeuna – mică, dar suficient de încăpătoare. Am ascultat informațiile pe care ghidul le avea de spus referitor la încăperea în care a locuit Creangă după ce a fost exclus din rândurile clerului și la povestea de viață a lui. Am completat informațiile deja cunoscute cu informații noi.

Un alt loc important din Iași este Parcul Copou, în care se află teiul lui Eminescu, lângă care acesta putea fi găsit doar dacă nu se afla la Bojdeuca lui Creangă sau la bibliotecă. Este un copac impresionant. Lângă el se află și bustul lui Eminescu, iar nu departe de el și busturile altor personalități românești. Fiind primăvara devreme, am găsit parcul verde și extraordinar de frumos.

Printre celelalte locuri vizitate în cadrul excursiei se numără și Mănăstirea Cetățuia, Mitropolia Moldovei și Bucovinei (Moaștele Cuvioasei Sfintei Paraschiva) și Mănăstirea Trei Ierarhi.

Locurile impresionează prin arhitectura lor specific românească. O atenție deosebită am atras la bisericile moldovenești pe lângă care am trecut, ele fiind cu adevărat valoroase deoarece astfel de biserici în Republica Moldova nu întâlnim, ele fiind distruse în perioada sovietică.

Excusia de o zi a fost o evadare frumoasă și plăcută. Pentru prima dată am vizitat locurile turistice din România. Am obosit de-a binelea, însă am petrecut timpul calitativ. Am aflat de la ghidul nostru despre domnitorul Vasile Lupu, care a realizat mari reforme culturale, despre legături de rudenie dintre Petru Rareș, Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanul, iar eu care apreciez istoria, am găsit această excursie ca fiind una foarte interesantă.

Pe durata excursiei am făcut multe poze, pe care le împărtășesc cu voi pentru a vă lăsa impresia plăcută pe care am avut-o și eu.

20180428_1209241874311406.jpg20180428_1038081717150242.jpg

 

 

 

20180428_1328041174041096.jpg

Reclame

2 gânduri despre „La Iași

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s